Sizce Yildirim Depolanır mı?

uzerınde şalışma var kardeş
 
Depolama yöntemi tartışılır. Ancak yıldırımın havuza düşürülmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Çünkü yıldırım düşmesi dediğimiz olay, bulutlarda yoğunlaşan negatif elektriksel yüklerin, yeryüzündeki pozitif elektriksel yükü çekmesi olayıdır. Yani enerji yukarıdan aşağı değil, aşağıdan yukarı yöndedir. Bu aslında bir deşarj olayıdır.

Arkadaşım bu konuda sana tamamen katılıyorum..Burda fikir beyan eden arkadaşların , sanırım bi çoğu elektrik ile alakalı mesleklerle uğraşmaktalar..Yıldırımın depolanması ile ilgili şu yazıyı sizlerle paylaşmak isterim

Statik Elektrik ; elektronların atomlar arasında hareket etmesiyle ortaya çıkan enerji olarak düşünülebilir. Buradaki hareket, elektronların çekirdek etrafındaki hareketi değil, farklı atomlar arasındaki hareketidir. Statik elektriğe en büyük örnek olarak yıldırım verilebilir. Kısacası statik elektrik; katının katıya, sıvının katıya veya iki sıvının birbirine sürtünmesi sonucu oluşan, genel olarak bir işe yaramayan ve zaman zaman arklar şeklinde boşalan elektrik enerjisidir. Bu boşalma genel olarak kontrol altına alınamaz ve statik elektrikten faydalanılamaz. Ancak; Bu kontrolsüz güç çok önemli bir yangın çıkış sebebidir.Endüstriyel ve ticari işlemlerde, yangın riskinden dolayı statik elektriğin büyük bir önemi vardır. Endüstriyel ve ticari işlemlerde statik elektrik; transport işlerinde, konveyör bantlarında, kaplama işlemlerinde, örtme ve doldurma işlemlerinde, basım ve matbaa işlemlerinde, karıştırma işlemlerinde ve sprey uygulamaları gibi birçok yerde görülmektedir.

Saygılar...
 
Yıldırımda gerilim gigavolt mertebesinde olup gücü çok düşüktür.Depolamaya değmez..Biz zamanınında okulda tartışmıştık.Paratoner topraklama iletkenlerinin küçük kesitli olması,yıldırımın elektriksel gücünün küçük olmasından kaynaklanmaktadır.Birde mikro saniyeler içinde cereyan eden bir hadisedir.Statik elektrik üretimi için birçok cihaz zaten piyasada mevcuttur.Saygılarımla..
 
Yıldırımda gerilim gigavolt mertebesinde olup gücü çok düşüktür.Depolamaya değmez..Biz zamanınında okulda tartışmıştık.Paratoner topraklama iletkenlerinin küçük kesitli olması,yıldırımın elektriksel gücünün küçük olmasından kaynaklanmaktadır.Birde mikro saniyeler içinde cereyan eden bir hadisedir.Statik elektrik üretimi için birçok cihaz zaten piyasada mevcuttur.Saygılarımla..

En sonunda beni anlayan birisi cikti :) Tesekkurler..
 
Bence depolanabilir!
sonuc olarak yildirimi 1 milyar volt olarak dusunursek ve eger yildirimi depolayacagimiz yere cok sayida cok buyuk alicilar koyarsak ve yildirimi sadece kondasansatöre yuklemesek diger alicilar sayesinde tekrar elektrige cevirsek cekmis oldugumuz yildirim ile kondasansatör fazla yuk altinda kalmamis olur ama diger alicilarlan saniyede yildirimi nasil enerjiye donustureces derseniz bu alicilar sekline gore degisir mesela yildirimi suya cekersek dustugu yerde tabiki buyuk bir gerilim olacaktir ama alan buyudukce bu dusecektir ve bizde bu alana bir dizine alici koyarak yildirimin sertligini kirarsak yani devremize birden yuklenmesini onlersek bu olabilir diye dusunuyorum.
 
yıldırım depolanmasından biyana yaydığı büyük elektromanyetik etkiyle elektronik techizatlara zarar veriyor.NATO nun yanlışhatırlamıyosam MIL-STD 064 diye bir değerlendirmesinde bu etkileri azaltmaya yönelik çalışmaları var.Şu anki teknolojiyle zararlarından zor korunurken bunu depolayabilmek gerçekten çok güç olmalıdır
 
dünya büyüklügünde osun ancak olması gerkir bilim teknikte okudum
 
benim bildigimde çok sayıda deney yapıldı hala da yapılmaya devam ediliyor ama bir sonuç çıkmadıgınıda biliyorum.o kadar yüksek voltajı çok kısa sürede depolamak zor bir iş?
 
Yıldırımın depolanması sorusu otomobllerin suyla çalışması sorusuna benziyor. Üniversitedeyken fizik hocamız bunu teorik olarak hesaplamış ve o kapasitedeki bir kondansatör için yüzey alanı sonsuz çıkmıştı. Yani bir milyon yıl daha geçse yıldırımların depolanması mümkün olmayacak. yani en azından kondansatör kullanılarak :)
Ama arkadaşın biri azmedip ben bulutlarda depolayıp oradan alıp kullanmanın yolunu bulucam derse o ayrı :)
 
Merhaba,arkadaşlar biraz konuya geç cevap olarak bir*iki cümle ile bahsetmek istiyorum:bilindiği gibi "YILDIRIM" kuantum fiziğin ilgi alanıdır,şu anki tekniklerle insanoğlu maalesef bu mukemmel enerjii depolayamıyor,çünkü ömrü çok kısadır milisaniye mertebesinde ve bazi araştırma merkezlerine göre 1 000 000 V-100 000 A verilerden bahsedilmektedir.Bu konuda 1930 "lu yıllarında dünyaya gelmiş-geçmiş en büyük fizikçilerden hırvat asillı, amerikalı N.Tesla bu konuyu değişik deneylerle bu günün bilimine çok büyük katkılarda bulunmuştur.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,240
Mesajlar
934,709
Kullanıcılar
453,457
Son üye
kemli

Yeni konular

Geri
Üst