http://www.nmbtc.com/step-motors/engineering/torque-and-speed-relationship/
Yukarıdaki adresteki bilgi bana ilginç geldi, paylaşmak istiyorum. Bazen ayrıntılara giriyorum,
sadece merak edenler için.
Ne kadar doğru tartışılır ama motorun katalog akım değerinin 2 katından fazlasının motora zarar verebileceği söylenmiş. Eğer bilgi doğru ise en azından ihtiyaç halinde katalog değerinin üzerine belli bir oranda (örneğin %20-30) çıkılmasının motor için tehlikeli olmadığını söyleyebiliriz, sürücünün de desteklemesi gerekecektir. Denenip görülebilir, örneğin ısınma kabul edilebilir seviyelerde olacak mı?
Özetle tork doğrudan akımla ve motor sargısı ile ilişkili. Endüktans ise motorun hız artışına bağlı olarak torkun sıfıra kadar inmesine neden oluyor. Her motorunda kendine ait endüktans ve direnç değerleri var.
Burada bir "
Elektrik zaman sabiti" nden (electrical time constant) bahsedilmiş. Sargının katalog akım değerinin %63 kadarının yüklenmesi için gereken zaman. Örnek olarak; Katalog değeri 1 amper olan motor "elektrik zaman sabiti" kadar süre sonra 0.63 amper yüklenmiş oluyor. Bu sürenin iki katında ise %86 değerine ulaşıyor.
t = L/R
Endüktans “L” (mH), bölü direnç “R” (&), "elektrik zaman sabiti" ni veriyor “t” (ms).
Endüktansın etkisi düşük hızlarda sorun yaratmıyor. Akım hızla ve kolaylıkla sargıya akabiliyor. Hız arttıkça elektrik kutupları da daha hızlı değişmeye başlıyor, akım sargıda yeterince yüklenemeden kutuplar değişiyor ve giderek motorun torku sıfıra yaklaşıyor. Gerilimin (voltaj) yüksek olması ise akımın daha kısa sürede akmasına neden olduğu için tork düşümünü azaltıyor.
Yukarıdaki tanımdan sonra merak edip bildiğimiz bazı motorların elektrik zaman sabiti (veya verim katsayısı) nedir diye baktım;
Son kolonda görüleceği üzere motor (tork) büyüdükçe,
t yani akımın yüklenme süresi önemli miktarda artıyor. Diğer bir değişle torkun azalma hızı önemli oranda artıyor. Bu motorların grafiğine bakacak olsak, her ne kadar benzer gözükse de büyük motorlarda torkun görece daha hızlı düştüğünü görürdük. Küçük step motorların çok daha verimli olduğunu söyleyebiliriz.
Motorlar hakkında faydalandığım bir diğer iyi site;
http://www.orientalmotor.com/technology/articles/step-motor-basics.html