Unipolar, bipolar seri veya bipolar paralel bağlı bir step motorun herhangi bir bağlantı şekline ait akım, direnç, endüktans ve tork değerlerini biliyorsak diğer bağlantı şekillerine ait değerleri nasıl buluruz?
Aşağıdaki sayfada bu dönüşümü yapabilmemize yarayan bir tablo var. Sayfanın yer aldığı site, step motor da üreten bir firmaya ait bu nedenle tablonun güvenilir olduğunu düşünüyorum.
https://www.linengineering.com/resources/conversion-calculator/#1473958786884-f15f9033-b3ca
Bağıntılar karışık görünmüyor, özetlersek;
Akım:
Seri = Unipolar / 1.414
Paralel = Unipolar x 1.414
Direnç:
Seri = Unipolar x 2
Paralel = Unipolar / 2
Endüktans:
Seri = Unipolar x 4
Paralel = Unipolar
Tutma Torku:
Seri = Unipolar x 1.414
Paralel = Unipolar x 1.414
Voltaj = Akım x Direnç
Leadshine bir motor için unipolar değerleri girerek, diğer değerlerin doğru çıktığını test ettim.
Forumda yaygın olarak step motorlar paralel bağlantı ile kullanılıyor. Paralel bağlantıda unipolara oranla gereken akım artarken
voltaj düşüyor. Tahminim Şahin Rulman'ın sitesinde verilen motor değerleri unipolar bağlantı için.
Konu önemli, paralel bağladığımızda bize gereken akım ve voltaj değerini bilmemiz gerekiyor aksi takdirde ya eksik ya da fazla akım ve voltaj verebiliriz. Bu ise en iyi olasılıkla düşük torkla çalışmamıza neden olur
veya cihazlarımızın yanmasına neden olabilir.
Verilen akım değerinin RMS olduğunu ve verilen endüktans ve katalog voltaj değeri için, motorun çalışabileceği maksimum voltajın hesaplanması gerektiğini de göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Motorumuz paralel bağlı ise, paralel bağlantıya ait verileri (gerekiyorsa hesaplayarak) kullanmamız gerekiyor.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/posts/662991/
Buradan
[B]@Sahinrulman1[/B]'a çağrı yaparak sitelerinde verilen step motor değerlerinin
(tork dahil) unipolar olup olamadığını teyit etmelerini rica ediyorum.
Tork eğrileri de bizler için önemli. Eğriler birbirine benzer gözükse de motor büyüdükçe eğri karakterleri de kısmen değişiyor.