Trafonun yıldız noktasında elektrik var

Anladım evet o şekilde kullanırsam koruma sağlayabilir ama sanırım monofaze gerilim koruma kullanmam gerekecek trifaze röleler faz -faz arası ölçüm yapıyor diye biliyorum bendeki senaryo fazlardan biri toprağa temas ediyor fazlar Arası gerilim değişmiyor 380 sıkıntı yok temas eden faz ile toprağı olctumuzde 30 v düşük voltaj görüyorum normalde faz toprak arasında 220 görürsün ve temas etmiyen diğer fazlarla toprak arasında 380 volt var voltaj artışı oluyor bu durumda monofaze gerilim koruma rolesine herhangi bir fazi baglarsam nötr yerine toprak ile referanslardirsam fazlardan biri temas sagladiginda eğer referans aldığım faz temas ediyor ise düşük voltaj görecek koruma geçicek eğer diğer fazlar toprak ile temas eder ise yüksek voltaj görecek ve yine korumaya geçecek ayrıca topraklama tesisatında sorun olursa yani ohm değeri yükseldiğinde de yine arızaya geçebilir sizce bu şekilde sistem ne kadar sağlıklı olur

üç faz ve nötr girişli gerilim koruma rolelerinde referans gerilimi faz ile nötr arasında, üç fazlı nötrsüz gerilim koruma rolelerinde ise fazlar arasında izlenir.

topraklama direnciniz her zaman uygun değerde olması gerekir. topraklayıcı ve eş potansiyel bara oluşturulması ve takibi sizin sorumluluğunuzda. en kötü ihtimal toprak direnci sonsuz değerde olsa bile role açma yapacaktır. agresif bi direnç artımı söz konusu olmadığı takdirde bi problem yasayacağınızı sanmıyorum.

iki adet gerilim koruma rolesi kullanmanızı tavsiye ederim. birinde nötrü diğerinde ise toprağı referans alırsınız.

Bahsettiğiniz gerilimler L1 ve L3 faz nötr ünde varsa bu faza ait cihazlar niye hala duman olmadı. Okunmuş üflenmiş mi bu cihazlar.
Hocam yanlış anladın L1 ile nötr arası 220 L1 ile toprak arası 380 L3 de aynı şekil cihazlara yüksek ve ya düşük voltaj gitmiyor fazlar arası 380 zaten faz nötr arası da 220 sorun toprak ile olcutugunde

üç faz ve nötr girişli gerilim koruma rolelerinde referans gerilimi faz ile nötr arasında, üç fazlı nötrsüz gerilim koruma rolelerinde ise fazlar arasında izlenir.

topraklama direnciniz her zaman uygun değerde olması gerekir. topraklayıcı ve eş potansiyel bara oluşturulması ve takibi sizin sorumluluğunuzda. en kötü ihtimal toprak direnci sonsuz değerde olsa bile role açma yapacaktır. agresif bi direnç artımı söz konusu olmadığı takdirde bi problem yasayacağınızı sanmıyorum.

iki adet gerilim koruma rolesi kullanmanızı tavsiye ederim. birinde nötrü diğerinde ise toprağı referans alırsınız.
Tavsiyeleriniz için Teşekkürler

Hocam yanlış anladın L1 ile nötr arası 220 L1 ile toprak arası 380 L3 de aynı şekil cihazlara yüksek ve ya düşük voltaj gitmiyor fazlar arası 380 zaten faz nötr arası da 220 sorun toprak ile olcutugunde
Kusura bakmayın ama verdiğiniz doneler hiçbir mantığa sığacak gibi değil . 35 senedir bu mesleğin içindeyim. Söylediğiniz gibi bir durumu ne gördüm ne de duydum.

Peki izalasyon trafosu kullansam ag tarafında oluşan faz toprak arızalarından ve diğer kullanıcılardan kaynaklı sorunlari sekonder tarafına yansitirmi ?

Kusura bakmayın ama verdiğiniz doneler hiçbir mantığa sığacak gibi değil . 35 senedir bu mesleğin içindeyim. Söylediğiniz gibi bir durumu ne gördüm ne de duydum.
Hocam burda sistem çok kötü kirli elektrik 50 yıl öncesinde bu ülkede elektrik yoktu Türkiye ile veya Avrupa ile kıyaslanamaz buradaki elektrikle ilgili yapılan işleri görsen anlam veremezssin o yüzden çok değişik arızalar sıkıntılar meydana gelebiliyor adam trafoyu şahsi alıyor kurduruyor sonra yan dükkanlara komşular satıyor 2-3 sene sonra yanıyor bozuluyo trafonun bakimiymis işletme topraklamasi kontrol falan yok cop oluyor sonra yenisi aliniyor görmemiş olmanız normal

Hocam burda sistem çok kötü kirli elektrik 50 yıl öncesinde bu ülkede elektrik yoktu Türkiye ile veya Avrupa ile kıyaslanamaz buradaki elektrikle ilgili yapılan işleri görsen anlam veremezssin o yüzden çok değişik arızalar sıkıntılar meydana gelebiliyor adam trafoyu şahsi alıyor kurduruyor sonra yan dükkanlara komşular satıyor 2-3 sene sonra yanıyor bozuluyo trafonun bakimiymis işletme topraklamasi kontrol falan yok cop oluyor sonra yenisi aliniyor görmemiş olmanız normal
Sizin topraklamada faz potansiyeli görebilmeniz için topraklama diye bahsettiğiniz tesisatın toprakla hiç irtibatının olmayıp gidip başka yerlerde herhangi bir faz devresine bağlı olması gibi bir durum olması lazım . Böyle absürt bir durumdan mı bahsediyoruz ?

Aklıma kurs günlerim geldi :D
Faz'ın faz, nötr'ün nötr olmadığı, bunların ise nasıl oluşturulup nasıl adlandırılabileceği hakkında hocamız bizimle iyi dalga geçmişti :p
Toplamda 4 iletken olması gereken bir sistemde 5 hatta 6 iletkenden bahsetmek bu gibi durumlarda ŞEMA çizip, üzerinde karalama yapmakla çözülebilir :p

Bence de
Aklıma kurs günlerim geldi :D
Faz'ın faz, nötr'ün nötr olmadığı, bunların ise nasıl oluşturulup nasıl adlandırılabileceği hakkında hocamız bizimle iyi dalga geçmişti :p
Toplamda 4 iletken olması gereken bir sistemde 5 hatta 6 iletkenden bahsetmek bu gibi durumlarda ŞEMA çizip, üzerinde karalama yapmakla çözülebilir :p
Sonuçta her meslekte dikkat ve gözlem önemlidir.. Otopsi öğrencisi olmak ta var.. Evlerden ırak. 🙂
Tıp fakültesinde ilk kez kadavra başına toplanan öğrenciler, baya bir merak ve ilgiyle kadavrayı incelemektedirler.. Profesör dersine başlar..
'Tıpta iki şey doktorlar için çok önemlidir, ilki insan vücudu ile ilgili hiç bir şey sizin için iğrenç olmamalıdır..' örneğin, der ve parmağını cesedin kıçına sokar ve çıkartıp kendi ağzına götürür.. 'Hadi bakalım şimdi sizler de aynı şeyi yapınız..!'
Ögrenciler şok içinde, hepsi duraksar ama bakarlarki profesör çok ciddi, istemeye istemeye hepsi sırayla kadavranın kıçını parmaklayıp sonra da emerler.. Öğrencilerin hepsi bu işin tadına bakıp berbat bir hale gelmişken, profesör konuşmasını sürdürür; 'bir tıp doktoru için ikinci en önemli nokta gözlemdir' der ve devam eder; 'ben kadavranın kıçına orta parmağımı soktum ama kendi ağzıma işaret parmağımı götürdüm..' şimdi bir doktor için, dikkat etmenin ne kadar önemli olduğunu da öğrenmiş bulunuyorsunuz..!' neymiş..? sonuç olarak, işimizi dikkatli yapmazsak boku yeriz..

Peki izalasyon trafosu kullansam ag tarafında oluşan faz toprak arızalarından ve diğer kullanıcılardan kaynaklı sorunlari sekonder tarafına yansitirmi ?

Eğer dediğiniz gibi faz gerilimleri normal ise Üçgen/Yıldız çevirme oranı 1 (Eğer şebeke düşük geliyorsa üçgen taraf düşük voltaja görede sarılabilir) İzolasyon trafosu işiniz çözer. Sekonder tarafında yıldız noktasını sizin kendi toprağınıza bağlayın. Trafo konusunda arzu ederseniz tekliflendirebiliriz.

Sizin topraklamada faz potansiyeli görebilmeniz için topraklama diye bahsettiğiniz tesisatın toprakla hiç irtibatının olmayıp gidip başka yerlerde herhangi bir faz devresine bağlı olması gibi bir durum olması lazım . Böyle absürt bir durumdan mı bahsediyoruz ?
Ama durum Boyle değil koruma topraklamasini ben yaptım 2 tane kazık çaktım toprakla irtibat var daha öncesinde yaptığım notr-toprak ölçümlerde 1.5v cihazlar devreye girince max. 5 volt a çıkıyor

Ben olayın şöyle olduğunu varsayıyorum 1-trafonun işletme topraklamasi çok kötü ohm değeri çok yüksek 2- bir kullanıcıda mesela faz toprak teması olsa şöyle düşünelim bir dükkan tek kat çatı Demir profiller ile yapılmış tavana aydınlatma için elektrik tesisatı çekilmiş faz linyesi Demir profillere temas eder ise bu kullanicida kar(role) de yok koruma sigortalarında açma yapmıyor diğer aboneler durumdan nasıl etkilenir ?

Trafonun işletme topraklamasını gözardı et.
Bağımsız bir toprak (kendi yaptığın topraklama) hattı üzerinden trafonun orta ucunu ölçtüğünü varsay.
Fazlardan birisi aşırı yüklenmiş olsun. (aşırı yük var)
Bağımsız toprak hattı ile nötr dediğin hattı ölçersen kaç volt ölçersin.

Forum istatistikleri

Konular
133,413
Kullanıcılar
459,378
Son üye
erdal2727
Geri