İlk defa trafo deneyeceğim kutupları bilmiyorum .

Devredeki trafonun sekonderi tek çıkışlı sizinki çift çıkışlı. Bağlantıyı nasıl yaptınız?

LM7815 input voltage 17,5v-30v mu?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
2 sekonder çıkışı var . ben 1 seknderi köprü diyoda gönderdim 2. sek çıkışları şu anda boşta
 
2 sekonder çıkışı var . ben 1 seknderi köprü diyoda gönderdim 2. sek çıkışları şu anda boşta

Her bir çıkış 9v siz ölçü aletinde 14,75v okudum dediniz demek ki bir yerde hatanız var. Trafonun boşta her iki çıkışını da ölçün kaç volt veriyor?
 
2 sekonder çıkışı var . ben 1 seknderi köprü diyoda gönderdim 2. sek çıkışları şu anda boşta

Merhaba.Kapalı tip trafonun 4 sekonder çıkışı vardır,ama arada köprülenmiş bir bağlantı da yoktur,resimden görüldüğü kadarıyla.Şimdi çeşitli varsayımlarla birlikte bir sonuca gitmeye çalışalım isterseniz;

1-9 volt ac. veren bu iki ucu,diğer uçlardan bağımsız,köprü diyodun ac.giriş kısmından girseniz ve çıkıştaki dc.yi elektrolitik kondansatörle filitre etmek amacıyla da bağlasanız,bu uçlarda 1.414*9=12.75 volt. dc.yi,yani en fazla bu dc. voltajı,bir yüke bağlı değilken ölçülecektir.(Kondansatörün ac nin üst tepe akımıyla 1.414 kat daha fazla boştaki yükselme şarj durumu nedeniyle) Ama siz 14.75 volt dc. ölçtüğünüzü de söylüyorsunuz.

2-Lm7815 tarafınızdan 15 volt dc. regüleli akım elde edilmek isteniyorsa,soğutucuyla en fazla 1 amperin elde edileceği bir entegredir bu ve girişten 1 amperi net elde edebilmek için 2 amper ac. net olarak da girilebilmelidir.Köprü diyoda 9 volt ac. değil,ortadaki ucu ortak birleştirip (Çünkü boşta diyorsunuz) 18 volt ac. olarak köprü diyoda girebildiğinizi ben bu anlatımınızdan direk olarak da çıkardım şu anda.

3-Trafonuz nispeten küçük,kapalı minyatür bir trafo olarak resimden görülebildiği gibi,en en fazla 300-400 mA ac. akımı (Belki de daha az) sekonder uçlarından verebiliyor diyelim.Lm7815'in çıkışında entegredeki iç kayıplar,köprü diyottaki kayıplarla çok daha azını,yani 200-250 mA dc.'yi regüleli olarak da alabilirsiniz,bu varsayılan koşullarda.

4-Lm7815'in çıkışına bağladığınız bu motorun gücü,entegrenin o anki çıkış gücünden oldukça
yüksekse (Voltajın çıkışta çok düşmesi buna da işaret ediyor aslında) çıkışta uçlarda voltaj düşümünü çok fazla da görmeniz çok normal olur. Bu düşme güç yetmezliği yüzünden oluşmuş bir voltaj düşümüdür. Siz sözgelimi 12 volt 7 amperlik kuru bir akü ile,12 volt 30 amper çeken bir dc.motoru,oto halojen lambayı da (Paralel bağlı ampül gruplarını) çalıştırmaya veya yakmaya çalışsanız,yine benzer olarak ayni bu durumla karşılaşacak,ayni şekilde bu voltaj düşmesini de rahatça görebileceksiniz.Yani sonuç olarak bu olay sadece bir güç yetmezliği,alıcının istediği gücün,verici kaynak tarafından tam olarak da karşılanamaması durumudur.Kolay gelsin.Selamlar.
 
Bu bir düşürücü trafo anladığım kadarıyla 9V a düşürüyor. Bu trafoda ki öndeki geniş olan ilk iki ayağa AC 220 V elektrik enerjisi verilecek. Diğer 4 ayağı farklı şekilde kullanılacaksınız yani bitişik olan 2 ayaktan sadece 9 V alacaksınız. Aynı şekilde diğer iki ayakta öyle. Eğer soldaki 2 ayaktan bir uç ve sağdaki 2 ayaktan bir uç alırsanız toplam 18 VAC alacaksınız...


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,474
Mesajlar
927,266
Kullanıcılar
452,045
Son üye
emre78781

Yeni konular

Geri
Üst