CNC Router Tasarımım İçin Bilgi Eksikleri

Denilenlere bir özet geçmek gerekirse,

Kısmen katıldığımı söylemek istiyorum. "CNC router" bile tek başına çok geniş bir kavram. Tek bir forum altında yazışsak da hedef ve beklentiler kişiden kişiye çok farkedebiliyor. MDF'den çıkma motorlarla küçük bir hobi makinasından, iş amaçlı devasa, pahalı mekanik aksamlı servo motorlu ve çok güçlü makinalara kadar herşey bir arada. Örneğin az da olsa bir kısmının ihtiyacını Arduino düşük maliyetle karşılayabilir.

Olabildiğince temel doğrular belirlenebilirse insanlar içerisinden kendi istek ve mali gücüne göre bir seçim yaparak ilerleyebilir. Bunların bir kısmının maliyeti bile yokken bazıları toplamda küçük bir yüzdeye sahip olabilir veya maliyeti katlayabilecek kadar çok olabilir. Bazılarını da uygulamak zor olabilir.

Sadece yukarıdaki yazılara bile bakacak olursak örneğin eksen tanımları bir standarta oturtulabilir, yeniler bunu baz alır ve makina sahipleri aralarında daha rahat iletişim kurulabilir. Örneğin anahtar 1.5 TL seviyesinde, benim gibi bir acemi için hata sonucu oluşabilecek çarpışmaları engellemesi bile önemli bir fayda. Sınır anahtarı (limit switch) gibi konular konuşulur, tartışılır ne olduğu ne işe yaradığı belirlenir isteyen de kullanıp kullanmamaya karar verir.

Yaptığımız makinaları zaman içerisinde sürekli bir adım ileriye taşıyabileceğimizi ve taşımamız da gerektiğini düşünüyorum. İlk başladığımızda bize aktarılan bilgilerle ortaya bir makinanın çıkması çok önemli. CNC de makina, elektrik, elektronik, malzeme, yazılım vb. bir çok farklı bilgi bir araya toplandığı için iyi bir ürünün ortaya çıkması zor. Aktarılan, kullanılan bilgileri biraz daha fazla anlayabilirsek, arkasında yatan nedenleri öğrenebilirsek ve herkes küçük bir katkı sağlasa bile bu daha iyi makinalara sahip olmamızı sağlayacaktır. Tam anlamadan tekrarlanan bilgiye sıkı sıkı sarılırsak da tam tersi bir etki yapacaktır.

Bir kaç gün önce yaşanan tartışmayı üzücü bulduğumu söylemek istiyorum. Forumlar öncelikle paylaşım ortamı. Diğerlerine ilave, yaşamasını sağlayan iki önemli unsur gönüllülük ve saygı. Saygının en önemli göstergesi kullanılan dil. Bırakın küfür etmeyi, yanıtın ihtiyaç sahibinin kafasına vurur gibi verilmesi bile hoş değil. Saygı yitirilirse ortada forum da kalmaz. Gönüllülük esas olduğu için isteyen yanıtlar istemeyen yanıtlamaz. Bilgi veriyorsak da kullananın peşine düşüp bunu ne kadar takdir ettiğini ölçemeyiz, alan doğru tutum sergilemiyorsa bile diğerleri bunu zaten gözlemleyip yerini belirleyecektir. Bilginin ne zaman kimin işine yarayacağını da bilemeyiz. Diğerlerinin bilgisini sakınmasını değil aksine paylaşmayı teşvik etmeliyiz.

Konunun hiç öğrenilmeden soru sorulmasını ben de doğru bulmuyorum. Soru sorabilmek için önce bilgimizi belirli bir seviyeye kadar taşımalıyız. Diğer yandan yaşadıklarımdan biliyorum "ARA" butonu sanıldığı kadar kullanışlı değil. Çeşitli nedenleri var. Bir kaç örnek verecek olursam, arama ile ilgili ilgisiz çok sayıda konu çıkması, aradığınızı doğru tanımlayacak sözcükleri bilmemeniz, konu içerisinde bilmediğiniz çok sayıda ayrıntının aradığınızı da anlamanızı engellemesi, farklı görüşlerin arasından "hangisi doğru" kararının zorluğu vb. Diğer yandan yeni gelenlere cevap yetiştirmek büyük bir enerji ve sabır işi, hele soru soran dersini çalışmamışsa ve yeni nesil hastalığı ile herşeyi önüne hazır gelmesine alışmıssa.

Bir arkadaşımız forumu baştan sona birkaç kere okuyup ezberlemimizi önermişti. Bu da doğru değil, eve ansiklopedi bile alsanız oturup ezberlemezsiniz ki forum ansiklopedi de değil, açar size gerekli olan yerleri okursunuz. Ansiklopedi de bilginin bir düzeni vardır, içerisindeki bilginin doğruluğundan eminsinizdir, bilgiye oranla çok sayıda yazı içermez.

Belki yeni başlayanlara klavuz olabilecek, önünü açabilecek temel bilgiler bir konu başlığı altında toplanabilir. Zor olsa da bir seviyeye kadar yapılabileceğini düşünüyorum. Deneyimli arkadaşlardan her biri bir parçasına destek verebilir. Bazı konular ise tartışılıp bir sonuca bağlanabilir. Böyle bir çalışma yeni başlayanların sorularını da önemli oranda azaltabilir.

Bu yazdıklarım benden değil de eski ve usta arkadaşlardan gelse belki daha değerli olurdu. Ben hoşgörü çağrısı ve bir yarışma programından bahsederek yazımı tamamlayayım. Çok eski zamanlarda TRT'de beğenerek izlediğim "Hangisi Doğru" adında bir yarışma programı vardı. Özetle; üç kişi toplumda az bilinen bir sözcük hakkında uzun uzun konuşur ne olduğunu anlatırdı. Sadece birisi doğruyu söyler diğer ikisi ise "destekli atarak" inanmanızı sağlamaya çalışırdı. Yarışmadan bahsetmemin nedeni bir şeyler ima etmek değil gerekiyorsa açıkca söylemeyi tercih ederim, isimler çakışınca aklıma geldi aktarmak istedim.
 
Son düzenleme:
Küfürlü olmasa daha iyi olurdu.

"Tartışma" olumlu da olabilir, atışmaktan farklı doğruların bulunmasında yarar sağlar.
 
Son düzenleme:
Eğer home switch kullanırsak (switchler de yeterince hassassa) her zaman aynı noktaya gitme şansımız olmaz mı? Örneğin parça bağlı iken makinayı kapattık, daha önce parçayı sıfırladığımız nokta makina koordinatı olarak belli olduğu için, tekrar parçayı sıfırlamadan aynı noktaya gönderebiliriz.
Home siwich makinenin güvenli noktasıdır tablaya bağladığınız parçanın sıfır noktası değildir.Makinede sıfır noktası parçanın işlemeye başlanacak noktasıdır!İşleme ucunu parçaya getirip dokundurduğunuz nokta da makineyi sıfırlarsınız burası sıfır olur.Home ise güvenli noktadır.Makineyi açtığınızda makineye home git komutu koyarsanız makine açılınca makine home noktasına gider.Makinede home tuşu koyduğunuzda makinede sorun olduğunda bu tuşa bastığınızda işlemeyi bırakır home denen güvenliği noktaya gider!BU noktayı HOME siwicleri sayesinde belirler eğer bu siwichler arızalıysa bulana kadar haret edecektir bu noktada limit siwichler devreye girer.
 
tezmaksanda böyle mi öğretiyorlar size ?
Bu eksenli makinelerin çalışma prensibidir!Bugüne kadar gördüğüm hemen hemen her marka CNC de bu sistem böyle alman yapımınıda gördüm japon yapımınıda tayvan yapımınıda hatta kalitesi çok kötü dediğimiz çin yapımı tezgahlarıda tabi ki bunların hepsi servo motor ve cnc kontrol üniteliydi ne step motorlu cnc gördüm nede mach3 kontrollü CNC!
 
:D ortalığı karıştırma bari. yemin ediyorum şu kurduğun cümleleri ezberledim tezmaksan
 
Geçmiştekiler yerine ilerideki daha hoşgörülü mesajlara bakalım.

Tek derdimiz de daha iyi makinalar yapabilmek olsun.
 
Küfür mü, nerede?

Forumda bilgi aramayla ilgili benim fikrim şöyle; Dünyada teknolojiyi kimlerin geliştirdiği belli. Amerika, Japonya ve bir kaç Avrupa ülkesi. Tanımlamasını da Amerika ve Almanya yapıyor.

Almanya'da korunaklı bir kasada tüm dünyaya referans olarak saklanan bir metre var. Bildiğiniz cetvel. 1 metrelik. Bir kaç yılda bir bu cetvel kasadan çıkartılıyor ve piyasadaki metrelerle karşılaştırılıyor. Zaman içerisinde metrik uzunluk birimi kullanan ürünlerde uzama/kısalma var mı bakıyorlar. Metrik kullanan tüm ülkeler referans olarak bunu kabul ediyor.

Biz Türkler olarak yabancıların yaptığı şeyleri sağda solda veya internette gördüğümüzde onlara isim takmaya çalışıyoruz. Veya orjinal "set screw" ismini duyduğumuzda onu anlamayıp "setuskur" diye telafuz ediyoruz. Bu telafuzlar da dilden dile yayılıyor ama her duyan kelimeyi anlamadığı için zaten yanlış olan kelimeyi daha da değiştiriyor. İnternette arama yaparken de böyle arama yapılıyor ve zaten az olan Türkçe içerik içinden doğru bilgiye ulaşma olasılığı daha da azalıyor. Ben Ankaranın en ünlü hırdavatçısına gidip "cap head hex bolt" diye bildiğim şeyi anlatamadım. Göbeğim çatladı. Kafası silindirik ve iç tarafı altıgen diyorum, bana türlü türlü vidalar gösteriyor. Sonunda "sen imbus istiyorsun" dedi. İmbus nedir abicim? Nereden geldi bu kelime. İtalyanca mıdır Fransızca mıdır nedir. Örneğin torna. Sanıyorum İtalyancadan geliyor. Freze de öyle. Diğer taraftan setuskur'u İngilizceden almaya çalışmışız. Torna kalemlerine takılan kesici uçlara "kater" diyoruz. İngilizce "cutter"'dan geliyor ama İngilizce konuşan ülkeler buna "turning tool index" diyorlar. Yani bizde teknik terimler karman çorman. Kim ne duyduysa onu kabul etmiş ama yanlış. Şimdi bu komik isimler/tanımlarla internet denen okyanustaki Türkçe içerikte bilgi bulmaya çalışıyoruz ve bulamıyoruz. Demem o ki CNC router denilen bir cihazı bir yerde görüp hayran kalan ama yapmak için hakkında ihtiyacı olan bilgiyi bulması gereken bir arkadaş var diyelim. Bunu yapmak için arama alanına ne yazacağını bile bilemiyor. Ya İngilizce bilmiyor, ya da Türkçe olarak ne arayacağını bilmiyor çünkü arayacağı şeyin adını bilmiyor. Bu durumda foruma "CNC router yapmak istiyorum" diye başlık açıp biraz bilgi edinmeye çalışıyor. Biz de "git önce CNC router nedir, parçaları nelerdir, hangileri hangi işe yarar, bir öğren öyle gel" diyoruz. Böyle adamlara laf anlatmak bana da zor geliyor ve mümkünse yazmamaya çalışıyorum ama o ne yapsın? Peki ben ne yapayım? Ülkemiz böyle. Başkaları yapıyor biz taklit ediyoruz.

Belki de aşağıdaki sözlüğü edinmemizin zamanı gelmiştir.



clip+(2016-07-12+at+11.09.54).jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
130,179
Mesajlar
934,027
Kullanıcılar
453,313
Son üye
MUZAFFER İZOL

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst