Beyz gerilimini düşürünce ibre aşağıya kadar indi. Redresör TP çıkışı öncesi daha önce 100 ohm yap demiştiniz.Onu kaldırıp direnç yerine jumpır koydum. 100K trimpotları devre dışı bıraktum.Ancak Sinyal jeneratöründen
0 dB veriyorum LM1875 te 0dB görüyorum ama İbreler hareket etmiyor.
Aşağıdaki resim üzerinde bağlantıları çıkacağım takacağım elemanları gösterebilir misiniz?
Redresör devresi şasesi ile transistör şasesi birbirine bağlı olmalıdır.
Redresör çıkış gerilimi (TP) pozitif gerilim olarak düşünülürse bu gerlimin akım dönüş yönü yine redresörün (0) şasesi olmalıdır.
Eğer transistöre uyguladığın 1V bir şekilde kaynağına geri dönmüyorsa o transistörün beysinden akım akmıyor demektir.
Elbette ki ölçülecek sinyal akım kaynağı redresöre girdiğinde şase üzerinden yine kendi kaynağına dönmelidir.
Şaselemelerde bu kurallara dikkatlice uyulmalıdır.
Öncelikli olarak tr devresinin şasesini de birleştirme durumu var.
Yamyam hocam hallettim kızma sakın beynim durmuş uğraşmaktan inekleri bağlamamışım
Ama bu sefer kalibrasyon sorunu var.
KÖTEK
Kafana gözüne kulağına kuyruğuna.
Kalibrasyon sorunu neye göre ve nasıl var.?
DOĞRU KALİBRASYON:
PC den 1kHz 0db sinyal verilir. LM3915 li meterde sarı led yanar.
Sinyal redresör çıkışından (TP) ölçülür Tam 1V olmalıdır. Burası tam 1V değilse giriş sinyalin az ya da çoktur.
TP 1V ise transistöre bağlı emitter direnci yerine trimpot bağlanarak ibrede 0db/VU seviyesi ayarlanır.
DİKKAT:
Şimdiye kadar kondansatörler üzerine test yapılmadı. Buradaki uğraşımız bir kondansatör üzerindeki gerilimin dolma boşalma karakteristiğidir.
Bu kondansatör devremizde 10uF olarak verilmiş olsa da bu değer çok farklı olabilir.
Redresör çıkışındaki 10uF aynen kalsın.
İbreye parelel bağlı kondansatör ibre hareketine göre ve transistörün kapasitesine bağlı olarak daha sonra tespit edilecektir.