Nötrdeki Akımmı Gerilimmi?


sayın arkadaşım nötrde ki dengesiz akım toprağa akmaz, bu iki kere iki dört kadar kesindir, adı üstünde nötrdeki dengesizlik akımı nötr ve fazlar arasında dolaşır toprakla hiç bir alakası yok!

Lütfen yukarıda yazdığınız kısmı düzeltin ki elektrikçi arkadaşlardan bilmeyenler varsa akıllarında dengesizlik akımı toprak faz arası gerilimi yüksektir çünkü DENGESİZ AKIM TOPRAĞA AKIYOR diye bellemesinler.Ha ille de benim dediğim doğru diyorsanız halen artık yorum yapmayacağım çünkü artık böyle itiraz edilmek de sıkıyor bir zamandan sonra...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
sn. analizör: peki izalosyon sorunumuz trafodan yer altından ana panoya gelen 2 adet 3x185 lik kablodamıdır yoksa panodan sonra çıkış tesisatındamı olabilir.
 

Sn electrics
Dağıtım trafolarının sekonderleri yıldız bağlıdır (zik-zak olanlarda var.) yıldız noktası topraklanır buna İŞLETME TOPRAKLAMASI denir. Yapılmasının amacı dengesiz yüklenmede dengesizlikten doğan akımın yapılan bu topraklama üzerinden toprağa akması içindir aksi takdirde bu yük faz sargılarına binecektir.Bu nedenle sekonder sargı üçgen bağlantı yapılmaz.
İşletme topraklaması üzerinden geçen akım o trafoya bağlı çekilen 3 faz akımın vektörel ortalaması kadardır yani dengesizlik miktarı kadardır bu akım (Id) nötr iletkeni ve trafo nötr topraklama direnci üzerinden akar ve bir gerilim oluşturur bunada Vn nötr gerilimi adı verilir. Ri işletme topraklama direnci 2 ohm altı olmalıdırın nedeni Vn'yi yükseltmemek içindir çünkü Vn yükselirse faz-nötr gerilimi düşecektir.
Vn=Idx(Rn+Ri)
Id=Dengesizlikten doğan akım
Rn=Nötr iletken direnci
Ri=İşletme topraklama direnci

Size tavsiyem bol bol mesleki kitaplar okuyarak eksiklerinizi tamamlamanızdır.
 
vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler sn. analizör
 
sayın arkadaşım mesleki kitap okumam veya okumamam gerektiğini tartışmaya gelmedim. Siz yanlış hatırlamıyorsam "direncin üzerinde harcanan sadece aktif akımdır diyerek" sayesinde lise elektriği seviyesinde tartışmaya girmek zorunda bırakan kişisiniz. Bu meseleyi pek çok kişi hatırlamaz da ben hatırlıyorum unutmadım. İkinci olarak yukarıda yazdıklarınızla konunun alakası YOK desem yeridir. İşletme topraklaması neden yapılır , yıldız bağlantı sekonderde ne işe yarar bence siz ansiklopediler yardımı ile öğrenebilirsiniz çünkü sanırım bu konuda size yardımcı olmamış kitaplar.Son olarak bu konuyu uzatmıyorum ve son kez söylüyorum ne kadar tecrübeli ne kadar bilgili olursanız olun (ki ben bu konuda iyi olduğunuzu düşünüyorum) şunu unutmayın ki işletme topraklaması üzerinden DENGESİZLİK AKIMI AKMAZ! bunu yanlış öğrenmişsiniz ve işin kötüsü bana itiraz ediyorsunuz.Bir dakika için kitap ansiklopedi bir tarafa bırakın ve çizim yapım eminim göreceksiniz ki böyle bir şey ancak elektrikçi efsanesidir...
 

Bu konu hakkında sağlam bilgilere ulaştıktan sonra benden özürdileyeceksiniz
 
üstad insan çok şey bilince temel hususlarda yanılabiliyor, ben sizde bunu gördüm, dikkat ederseniz her konuda yorum yapmıyorum, sizi düzeltmek haddime değil ama burada bunu yapan birisi olmalı, ben olmayayim diyorum başkası da çıkmıyor, 100 doğru söylüyorsunuz ama 1 tanesi yanlış olunca ve bu yanlış da temel meselelerde olunca itiraz hakkı doğuyor bana, üslubum sert ise bağışlayın ama zaman zaman yanılıyorsunuz,ben sizden daha çok yanılıyorumdur ayrı ama ben farkedersem anında itiraz yükseltirim..(bu arada sizin yazdıklarınıza itiraz yükseltiyor olmam bilgili olmanızdan kaynaklı herkese laf yetiştirmem ben..)
 

Yanlışım varsa kabullenmesini bilirim gurur yapmam. Üslubunuzada karşı çıkmıyorum,mesleki tartışmaların olduğu ortamlarda gayet normaldir böyle şeyler ancak Elektriğin 8 sene meslek okulunu okumuş,22 senedirde içinde olan bir teknik eleman olarak bildiklerimi sizlerle paylaşmaya çalışıyorum. Yanlışım varsa ve kaynak gösterilerek düzeltme yapılırsa memnun olurum her türlü eleştiriye açığım. Meslektaşlarımın yanlış bilgilenmesine seyirci kalamam.
 
Son düzenleme:
Sn analizör; yukarıdaki şekli inceleresek; dengesiz yüklü bir şebekede nötrden bir akım akacaktır. bu akım nötr iletkeninin direnci üzerinde bir gerilim düşümüne neden olacaktır. Voltmetreyi nötr ile toprak arasına bağlarsak okuyacağımız değer nötrdeki gerilimden başka bir gerilim değildir. topraklamayı ne kadar sağlam yaparsanız yapın o gerilim geçen dengesizlik akımına bağlı olduğundan değerini değiştiremezsiniz.

dengesizlik akımı yıldız noktasının bağlı olduğu toprağa akmaz. akım tekrar kaynağa geri döner. yani trafonun yıldız noktasında tüm akımların toplamının sıfır olması için nötr akımının kaynağa dönmesi gerekir. Dengesizlik akımı toprağa akmaz.

Yıldız noktasının topraklanmasının amacı faz-nötr kısa devrelerinde, nötr hattının faz gerilimine dönüşmesine engel olmaktır. Faz gerilimi ne kadar yüksek olursa olsun, toprak 0 potansiyelde olduğu için nötr iletkeninin gerilimi bağlantılarda sorun olmadığı sürece sıfırdır.

Daha önce mesajınıza +pop vermiştim. ancak dikkatli okumamışım. sanırım bu konuda sn electrics ve bana katılarak hatanızdan dönersiniz.

saygılar...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…