Usta ve Teknik adamı ayıran soru :)

Akkor flamanlı ampul olduğundan ve ışık şiddeti manyetik esaslara bağlı olmadığından her durumda aynı yanar .
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Soru gerçekten güzel ve akıllıca imiş. İlk başta hemen kare mi 150 Hz mi diye düşünürken 25w ve endüktif yada kapasitif olmadıgını fark edince sorunun esprisini anladım.Olaya biraz yukarıdan bakmak gerekiyor.Soruyu yazandan da en azından bir yorum bekliyorum
Bende soruya kafama takılan soruyu eklemek istiyorum.Eğer endüktif olsa ve kapasitif olsa nasıl olurdu ? formülleriyle veya mantıkla açıklayabilir misiniz?
teşekkür ederim.
Bu soru benimde aklıma geldi,siz benden önce davrandınız..
Lamba omik yük olduğu için her durumda lamba aynı parlaklıkta yanar dedik burası tamam.
Orada lamba yerine endüktif veya kapasitif bir alıcı olsa idi,bu durumda Ac dalgaların
kare,sinüs vs olmasının,alıcının çalışmasında ve değerlerinde ne gibi farklılıklar gözlemlerdik?
 
Peki ben şöyle bir soru sormak istiyorum. Aslında belki konuyu açan arkadaşında görmek istediği nokta fikir çatışmaları ve burda bu türlü tartışmaların ortaya çıkması. Ben böyle tartışmaların olumlu yönde olduğunu düşünüyorum.

Şahsen yukarıda fikrimi belirttiğim yön "kare dalga" şeklindedir. Ancak yinede yük tarafında gücün belirtilmiş olması alkımda soru işareti oluşturmuştur.

Daha önce aldığım eğitimlerde edindiğim bilgilere göre yazıyorum. Belki doğru belki yanlış eğer yanlışım varsa beni düzeltin bende sizin fikirlerinizden yararlanmış bilgilenmiş olayım. ( yük kısmında indüktif kapasitif v.b. konusunda eğitim almadığım için elektriğin harcandığı kısımla ilgili fikrim yok lambayı resisif yük olarak düşünüyorum. )

Sinüs dalgasının yük üzerinde etkisi şu şekilde anlatıldı. 220 volt etkin değer sinüs dalgasının tepe noktasında yük üzerinde maksimum akım ve maksimum güç çekilmektedir. sinüs dalgası saniyeninde altındaki sürede tepe noktasından aşağı düşmeye başladığında yük üzerine uygulanan voltaj düşeceği ve orantılı olarakta yükün çektiği akım saniyeninde altında düşecektir. Yani şebekenin X-Y koordinat düzleminde voltaj zaman eğrisi sinüs şeklinde ise sabit direnç değerinde akım zaman eğriside aynı şekildedir.

Şimdi aşağıda göreceğiniz diyagramlarda AC bir güç kaynağına bağlı indüktif , kapasitif ve omik değerlere sahip yüklerin ac sinüs bir güç kaynağında nasıl akım çektiklerini görebiliriz. Yukarıda belirttiğim gibi sinüs sinyalinde bağlı omik bir yük yine aynı şekilde sinüs şeklinde bir akım çekecektir.

Endustriyel-Sayaclar_img_20.jpg


Peki yine omik bir yüke kare dalga uygularsak ne olur? Voltaj sinüs sinyali gibi dalgalı olmadığı için akım zaman eğriside voltaj zaman eğrisinde olduğu gibi daha düz olacaktır. Bu noktada birim zamanda çekilen akımın daha yüksek olacağı ve toplamda güçün fazla olması yükün daha parlak yanmasına neden olacağını sanıyorum.

Bu durum şahsi fikrim. Belki yanlışlarım olabilir ancak elimden geldiğince anlaşılır ve teknik açıklamaya çalıştım. Umarım doğrudur.

Kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
Soruya ek yapalım dc 220 volt seçeneği olsaydı ne olacaktı. Belki biraz daha aydınlık kazanabilirdi :)
 
Soruya ek yapalım dc 220 volt seçeneği olsaydı ne olacaktı. Belki biraz daha aydınlık kazanabilirdi :)

İşte buraya gelmeye çalışıyordum. 220 volt lambamıza dc 220 volt verseydik ne olacaktı?

Kare dalga formuda bir çeşit DC voltaj değilmidir ? Sadece polaritesi kısa sürede ( saniyede 50 kez ) değişmekte değilmi?
 
Etkin (Efektif) Değer

Alternatif gerilimin en büyük değeri veya genliği, sinüs sinyalinin yukarıda tanımlanmış periyot süresi içerisinde aldığı en büyük değeri belirtir. Bu değer, 220 V’luk Şebeke gerilimi için yaklaşık 311 volt’dur. Fakat bu genlik değeri, anma değeri olarak kullanılmaz. Bunun yerine alternatif akımın sinüs fonksiyonunun etkin değeri (rms) kullanılır. Alternatif gerilim uygulanan bir devre elemanında harcanan gücü bulmak isterken hangi akım veya gerilim değerini alacağımızı öncelikli olarak belirlemeliyiz. Çünkü maksimum (tepe) değeri (Um veya Im) kullanacak olsaydık, tepe değer bir periyotta aynı değeri hem pozitif hem de negatif alternansta iki kez alacaktı ve bu durumda sistemin gücünü hesapladığımızda büyük bir hata payı oluşacaktı. Ortalama değer ise alternatif akımda sıfır olduğu onu da kullanamıyoruz. Bu durumda gücü belirlemenin en iyi yolu etkin değeri kullanmak olacaktır.


Etkin değer ısı etkisi ile alakalıdır. Yani bir direnç üzerinden akan akımın DC’de yaptığı işe eşit iş yapan AC değeridir.


Şekil 3'te DC ve AC gerilim ve akım uygulanan iki temel devre vardır. DC devrede akım sabit olduğundan (Im= 5 A), ısı şekline dönüşen güçte P=(Im)2.R ve sabittir. Ancak AC devrede ise akım zamana bağlı olarak değiştiğinden güçte zamana bağlı olarak değişecektir. Şekilde DC ile aynı tepe değere sahip olan AC direnç üzerinde oluşturduğu ısı etkisi doğru akımın oluşturduğu ısı etkisinden daha azdır. Devrelerde her iki kaynağın da aynı R direnci üzerinde aynı zaman diliminde aynı etkiyi göstermesi için, doğru gerilim kaynağının değeri AC gerilim kaynağının tepe değerinden daha küçük olması gerekir. DC gerilimin bu değerine, AC gerilimin etkin değeri denir.


alternatifkar%c4%b1s%c4%b1k.jpg



Şimdi 220kg demir mi? 220kg pamuk mu? 220kg civa mı? yoksa 220kg kereste mi ağırdır?
Hepsinin etkin değeri 220kg'dır.
Frekans faktörü endüktif ve kapasitif yüklerde önem kazanır.
F=Frekans !
Endüktif reaktans XL=2xPixFxL (ohm)
Kapasitif reaktans Xc=1/2xPixFxC (ohm)
Empedans Z birimi ohm Endüktif yükte ohmik direnç ile endüktif direncin(endüktans'ın) vektörel bileşkesidir.
Frekans arttıkça endüktif reaktans dolayısıyla empedans artar, akım azalır, güç azalır.

Empedans Z birimi ohm Kapasitif yükte ohmik direnç ile Kapasitif direncin(kapasitans'ın) vektörel bileşkesidir.
Frekans arttıkça kapasitif reaktans azalır, akım artar, güç artar. Formüller ortada arkadaşlar...
 
Rms değer dc'ye eş olan ac değerdir.220v ac aslında +310v -310v arasın bir sinus dalgasıdır bu dalganın altında kalan taralı alan +220v dc nin altında kalan alanla eşittir. Güzel bir açıklama olmuş Sayın YaşlıUzman teşekkürler.
 
Rms değer dc'ye eş olan ac değerdir.220v ac aslında +310v -310v arasın bir sinus dalgasıdır bu dalganın altında kalan taralı alan +220v dc nin altında kalan alanla eşittir. Güzel bir açıklama olmuş Sayın YaşlıUzman teşekkürler.

Türkiyedeki teknik elemanların kronik sıkıntısı teknik döküman, kitap, makale v.s. okumuyoruz !
Kitap,gazete v.s. okumuyoruz, maalesef okuma özürlüyüz ! Allah'ın ilk emrine uymuyoruz ve baştan kaybediyoruz...
Mevlana eserine dinle diyerek başlamış, okumuyorsunuz bari dinleyip ders alırsınız demiş.
 
Sadece 50 ve 150 hz sinüs formunda deneme şansım oldu 0-50 hz arası lambaların ışık şiddeti frekens arttıkça artıyor fakat 50 hz den 150hz e kadar ışık şiddeti aynı değişiklik yok.
Vg040n.png
 

Forum istatistikleri

Konular
129,090
Mesajlar
923,153
Kullanıcılar
451,394
Son üye
ENESCAMUZCU

Yeni konular

Geri
Üst