Nötrdeki Akımmı Gerilimmi?


Zaten burda anlaşamıyoruz dengesiz yükten oluşan akım işletme topraklama noktasına döner(yani giden dönüyor biryerlere takılmıyor) düşük topraklama direnci üzerinden toprağa akar ve nötr gerilimini oluşturur. Nötr gerilimini oluşturan sadece nötr iletken direnci değildir + işletme topraklama direncidir. Çok uzun olan iletken direnci yanında bu direnç çok küçük olduğundan Vn gerilimine etkisi azdır ancak sınırlandırılması gerekir bu nedenle 2ohm altı istenir.
E.M.O topraklama seminerinde de verilen sizlerle paylaşmış olduğum kaynağı lütfen dikkatlice okuyun.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
sn analizör birde şu şekli inceleyin. sizi ikna edebilecem mi bakalım.
 
sn analizör birde şu şekli inceleyin. sizi ikna edebilecem mi bakalım.

Toprağa akım akışı olacağından trafo yıldız noktasına dönen akım azalacaktır ordan yüke giden akımda düğüm noktası topraklanan yer olacaktır. Sizin iddanıza göre ben seri devreyi bir noktadan topraklarım ama burdan toprağa hiç akım akmaz diyorsunuz? bu nasıl gerçekleşebiliyor?
Verdiğim kaynaktada çevrim empedansından bahsediyor işletme topraklama direncini hesaba katmıyor ?
 
yapılan işletme topraklaması yukarıdaki şekle bakarsanız, kaynakla kapalı bir devre oluşturmaz. dolayısıyla kirchoffun gerilim kanununa göre kapalı olmayan bir devreden akımda akmaz. akımın akabilmesi için kapalı bir devrenin oluşması gerekir.
 

Pekala şimdi aynı mantıkla topraklamayı yukarı alın alıcıya giden faz iletkeni üzerine (aynı devre üzerinde farklı nokta). Yani faz toprak kısa devre yapalım hala yaptığımız bu topraklamadan akım akmayacak mı? öyle ya kirchoff kanunu...

Size birşey itiraf edeyim bu konunun tam teorisini maalesef doğru dürüst tüm detaylarıyla bilip açıklayabilen yok şimdiye kadarda çıkmadı !
 
Aklınızın karışmasına neden olan şeyi açıklamak için size bir şekil daha. şekildeki 23 A'e takılmayın. kapalı çevrimin nasıl gerçekleştiğine bakın.

topraklamanın asıl amacı faz-nötr kısa devresinde nötr hattının faz gerilimine yükselmesine engel olmaktır.
 
soruma detaylı açıklama arıyorum ?
Diyelimki siz haklısınız dengesiz yüklenmede de nötr'den akım geçmez. Pekala dengesiz yüklenmiş işletme topraklaması yapılmış trafolu sistemle işletme topraklaması yapılmamış dengesiz yüklenmiş sistem arasında fark olmaz demiş oluyorsunuz yani faz-nötr gerilimleri aynıdır mı diyorsunuz? Aynı değildir diyorsanız nedenini açıklarmısınız?
 
Son düzenleme:
aynıdır. ikisi arasındaki fark faz-nötr kısa devresinde yıldız noktası topraklanmamış şebekede nötr gerilimi faz gerilimine yükseleceğinden diğer fazlara bağlı bütün cihazlar hasar görecektir. yıldız bağlı şebekenin topraklanmış olması durumunda nötr hattının gerilimi toprağın gerilimi sıfır olduğundan sıfır olacaktır.
 
sayın analizör dediğim gibi dengesizlik akımı sargılardan akar, hemmuhtek arkadaşım dikkatinizi çektiğim hakikati bir kez daha dile getirdiği için kendisin,i tebrik ediyorum. Bu konuda yanılıyor olmanız bir sorun teşkil etmez, nerede takıldığınızı anlatırsanız izah etmeye çalışırım son duruma göre nerede takıldık şimdi?
 
Açıklamalarınıza 180 derece ters düşen transformatör merkezleri megep dökümanından alıntı yaptığım yazıda altını kırmızı çizdiğim yerlere takıldım sn electrics acaba megep yazarları bu işten hiç anlamıyor mu? ne dersiniz? altı çift çizikli yerlere pür dikkat !
Bir dirençle toprak potansiyeli arasında gerilim ölçeceksiniz ve o dirençten hiç akım akmayacak söylediğiniz bu işte ne kadar komik değil mi?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…