Nötrdeki Akımmı Gerilimmi?

size mantikli ve test edilebilir örnekler verdim, sizin kadar tecrübem olmayabilir ama bu ile kafa yormuş bir insanım, goy goy girgir nedir size öğretirler bir gün, ben öğretemedim ama eminim birisi öğretir...
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sistemde UPS (kesitisiz güç kaynağı) kullanılacaksa bunun 3 fazlı olması ve giriş
transformatorlarının primer sargılarının :confused:üçken:confused: bağlı olması şart koşulmalıdır.
 
sayın analizör ve demirdöven arkadaşım halen TRAFO YİLDİZ noktasının dengesiz akımlardan kaynaklı olarak yükselmeyeceğini anlamak istemiyorlar ve sanırım asla kabul etmeyecekler de, arkadaşım yukarıda verdiğiniz resimde buşing ile toprak arasında görülen gerilimin tek sebebi dengesizlik akımının nötr kesit direnci üzerinde toprak referans noktası üzerine 10 volt gibi bir kaynak gerilimi yaratarak nötrü kaydırmasıdır, bu dengesizlik akımı toprağa akar demek değildir, bu trafo nötrüne bağlı ya ikinci bir işletme topraklaması var ya da hat toprak kapasitans değerleri yüksek ve buşingde gerilim yükselmesi oluyor.bu aradaki nüansi anlamak için tabi ki biraz elektrikten anlamak lazim, anlamak istemiyorsaniz ne kadar trafo resmi gönderirseniz gönderin fayda vermez, olay biraz temel bilgi ile alakalı, teorik bilgi farklıdır uygulama farklidir. Bu meseleyi bilerek uzatiyorum ki buradan yanlış bilinen bir şey doğru bellensin artık. Size şekillerle cevap vermek isterdim ama anlatmak daha faydalı gibi geliyor sanki, bir gün olmazsa tafsilatlı bir makale yazarim okursunuz günlüklerimde...

Yazdıklarımı dikkatli okumadınız sanırım. Ben, yıldız noktasına nötr üzerinden gelen akımların nedeninin fazların dengesizliğinden dolayı olduğundan bahsettim.

Dolayısıyla nötrden akan akımın toprağa akmadığını belirtmeye çalıştım ancak Sn Electrics'e cevap verme telaşıyla yazdıklarımı tam anlamadınız zannedersem. :rolleyes:
 
bana diyorsanız (mesajınızda başka birine diyormussunuz gibi bir hava var) ben sizin "Dengesiz yüklenme yok ise nötr'de gerilim oluşmaz. Dolayısıyla toprakla aralarında gerilim okunmaz.

Ancak pratikte dengeli yük yoktur. Bu nedenle toprakla nötr arasında daima gerilim olur.
" sözünüze itiraz ettim ve bunu da izah ettim yukarıda, yani duruma göre değişir her zaman böyle olur diyemeyiz demek istedim, olabilecek durumlari da anlattim, bence iyi okursaniz yazdiklarimi sorun kalmayacak belki siz de tam ifade edemediniz ne demek istediğinizi, yani belki ayni şeyi anlatmaya çaliyoruz ama ya genellemelerde dikkatsiz davraniyoruz ya da dipnot düşmeyi unutuyoruz.....
Sayın analizör size buradan cevap veriyorum öyle ki konu başka alanlarda sürmesin, size gerekli açıklamayı fazlası ile yaptim herhalde okumadınız ya da okudunuz anlamadınız, bu konuda söyleyecek fazla bir sözüm yok, sizinle matrak falan da geçmedim hiç, siz bildiğiniz gibi amel edin o zaman artik sizi bu konuda düzeltmeyeceğim çünkü bence yeterli oldu bunca açıklama ister hak verin ister vermeyin
 
Son düzenleme:
Uzun süredir işlerimin yoğunluğundan pek foruma giremiyordum. Bire tesadüf eseri bu konuya rastladım ve konuda beni epey bi sardı. Buradaki tartışmalar ne kadar gereklidir bu da bir tartışma konusu o ayrı!..

Gelelim asıl konuya. Arkadaşımızın nötr ile toprak arasında bir gerilim okuduğunu söylüyor ve bu yüzden topraklama ile ilgili sorunu var. Konunun başlarında aslında konu ile ilgili en güzel çözümlerden birini Sn. m-usta-fa vermiş. Ancak diğer bir kaç üye ise benim dediğim doğru yaklaşımı ile konuyu içinden çıkılamıyacak hale sokmuşlardır.

Burada trafonun buşingi üzerinde okunan 10V veya 110V meselesi değildir sorun. Aslında Sn. analizör ve Sn. electrics in farkında olmadan da aynı şeylerden bahsediyor olmalarıdır. Aslında birbirleri ile aynı hem fikir oldukları kısım satır aralarında gizli.

Teknik olarak her hangi bir trafonun üzerinde oluşan dengesiz yüklerden oluşan nötr üzerindeki dengesizlik direkt olarak toprağa akmaz. Ancak trafonun beslediği yük devrelerinin direkt olarak toprak ile başka bir bağlantısı daha varsa trafo yada beslediği yüklerden dolayı toprağa akım sistemin belirlediği kaçak kapasite kadar akım akıtır. Bu olaylar da genelde besleme devreleri üzerindeki elektronik cihazların şebekeye basmış oldukları harmoniklerden de meydana gelebilir.

Bu olayların dışında tabiki kaçak akım rölelerinin açma yapmasındaki ana etkenlerden diğeride sistem de gerçekten bir kaçak olmasından da olabilir yada arızalı bir ürün yüzünden yanlış çalışmasıda bu tip olayların başında gelebilir.

Umarım buradaki bu yazım içinde 50-100 tane gereksiz mesaj yazmassınız arkadaşlar ana konuya dönün lütfen. Açık konuşmak gerekirse bu konu maksadının dışında seyretmeye ben daha çok bilirim şeklinde devam ederse konuyu kilitlemek zorunda kalacağım.
 
bu kadar emek verdik yazdık bir şeyleri düzeltelim dedik ama zati aliniz gereksiz gördüyse bir daha yazmayiz bu ülkede "yönetici " lerimiz herşeyin en iyisin, bilirler hiç şüphemiz yok, hata buyurduk affola...
 
Dengesiz yüklenmeden oluşan akım nötr iletkeni ve işletme topraklama direnci üzerinden toprağa akar. Nötr gerilimi= (nötr iletken direnci + işletme topraklama direnci)x Dengesiz yüklenmeden doğan akım.
Vn=IdxRt

analizör arkadaşa katılıyorum.
nötr barasının toprak barasına göre voltajı nötr iletkeninin üzerine düşen gerilim düşümünden farklı bir şey değildir.nötr kesitini artırırsanın gerilim düşümüde azalır.
koruma topraklamasının değerinin düşük veya yüksek olmasıyla ilgili bir durum söz konusu değildir.

ayrıca akım akarmı akmaz mı sorusuna gelince :

300mA veya 30mA'lik artık akım anatarları akım akmasa nasıl çalışacak?
yani nötr barası ile toprak barasını kısa devre ettiğiniz zaman nötrden toprağa doğru analizör arkadaşında söylediği gibi bir akım akar.
 
Son düzenleme:
Sn. Üyelerimiz eğer farkındaysanız burada konu tartışmak yerine ben daha iyi bilirim mevzuları başlamış durumdadır. Burada bulunan tüm arkadaşların bilgilerinin eksikliğini yada fazlalığı değil konuya odaklanmanız gerektiğini söylüyorum.
 
bütün sayfaları tek tek okudum baya bi kızmışsınız bunda bu kadar asabi olacak ne var arkadaşlar. Herkesin doğrusu kendine göredir değiştirmeye çalışmak zordur. İnanın kitaplar her zaman herşeyi söyleyemiyor ben iş hayatında kitaplarda yazmayan çok şeyle karşılaştım ve bunada tecrübe deniyor. Tecrübesi olanları hafife almayalım.

gelelim konuya.

arkadaşlar bi işletmenin elektrik işini yeni bitirdik yalnız panodaki nötür ve toprak barasının arasında ölçü alet ile 0.7 voltajj göstermekte bu sadece gerilimmi yoksa
akımda geçiyomu acaba fikirlerinizi bekliyorum

soruyu sorarken zaten kendınız cevabı vermıssınız ölçü aleti ile 0.7 voltaj göstermekte demek gerilim demek ve yönetmelikte belirtilen sınır değerlerin altında ve normal bir gerilim değeridir. Akım miktarı tesislerin ne kadar sağlıklı ve doğru topraklama yapılıp yapılmamasında saklı. Siz kendi sisteminiz için soruyorsunuz o yüzden bunun cevabı yine sizde saklı pens ile bakmanız gerekir.
 
arkadaşlar bu konuya yardımcı olabilecek basit bir devre çizdim.
tr oldukca dengesiz yüklü.dengesiz yükten dolayı işletme topraklamasından akımın geçmediği nötür kablosundan tr yıldız noktasına geçtiği, ayrıca tr nötr-toprak arası geriliminde yükselmiyeceği görülmektedir.peki işletme topraklamasından ne zaman akım geçer? fazlardan birinde torağa kaçak olursa veya hatta yıldırım düşerse kısacası arıza akımları işletme topraklamasından geçer.tabiki işletme topraklaması sadece tr den yapıldıysa.ayrıca hekezin başını ağrıtan nötr-torak geriliminin asıl sebebi az veya çok faz kaçaklarından meydana gelmektedir. kendi tecizatınızda kusur olmasada yakın komşunuzdaki bir kaçak sizi etkileyecektir.saygılar.
 

Ekli dosyalar

  • dengesiz yük akımı.JPG
    dengesiz yük akımı.JPG
    11.2 KB · Görüntüleme: 59

Forum istatistikleri

Konular
129,437
Mesajlar
926,741
Kullanıcılar
451,989
Son üye
mehmetm23

Yeni konular

Geri
Üst