Kurulu bir ses sisteminde cizilti parazit var nasıl onleyebilirim yardimlarinizi bekliyorum
Merhaba.Olası olan bazı durumlar şunlar olabilir;
1- Ses sistemini tam olarak da toprakladınız mı? Toprak hattına bağlanacak kısmı tam topraklanmazsa parazit ve uğultu oluşma riski çok fazla olur.
2- Amfi girişinde blendajlı kablolarda hasar veya içten kopma,kapalı devre yerine açık devre veya bu kablolar gereğinden çok uzun ve uygun olamayan konumlarda olursa bir rezonans durumu oluşup uğultu olabilir,amfi bu yolla oluşan bir paraziti,uğultuyu çok büyütebilir.
3- Amfinin besleme sisteminde tam dc. akım kullanılmazsa,dc doğrultma devresinde sorun varsa hop. çıkışlarında uğultu mutlaka oluşur.
4- Asıl kuvvetlendirilecek kaynak eğer uğultulu veya parazitli ise amfi çıkışı da uğultulu veya çok gürültülü olur.
5- Kuvvetlenecek sinyali taşıyan kablolar kuvvetli mağnetik alana sebebiyet veren diğer
Elektronik cihazlarla etkileşimde bulunup onlardan etkilenmiş ve sinyale bu parazitik sinyaller bindirilmiş olabilir.Bu nedenle bu türden kuvvetli mağnetik alan yaratan ve bu alanı kafes (Faraday metal kafesi) içinde korumaya alınmamış elektronik kaynaklar amfi girişine kadar olan bu zayıf sinyal kablosundan çok uzak tutulmalı,ayrıca blendajlı kabloda herhangi bir açılma veya yırtılma varsa (Amfi içinde ve dışında amfi girişine kadar olan) mutlaka yenisiyle değiştirilmelidir.
6- Amfi öncesi zayıf sinyali taşıyan kablolardaki geçme jaklarda (erkek/dişi) içten göze görünmeden kırılma,kopma,vb nedenlerle tam açık devre durumu gözle görünmeden içten oluşmuş olabilir.Bunlar da uğultuya sebep olabilir.
7- Amfi devresinde amfi entegresi bacak grişlerine,bu girişteki bakır yollarla,lehim bağlantılarıyla olan bir kopma,ayrılma,vb. durumlarında da amfi girişi açık devre (Bir tarafı anten görevi gören uzun kablo hattı,diğer tarafı kopuk olduğu için kısa ve kopuk olan hat şeklinde) oluşmuş olabilir.Bu da uğultu oluşumuna nedendir.Dikkatli bir incelemeyle,gözlemle bu olumsuz durumu tespit edilebilir.
8- Amfi besleme (DC) girişinde paralel 100 nF parazit filtresi görevi gören kutupsuz kondansatörlerin mutlaka kullanılmış olması da gereklidir.Bunlar sistemde girişte hiç yer almıyorsa parazitler uğultu şeklinde şebekeden amfiye geçip kuvvetlenerek hop.çıkışına direk verilmiş olur.Kolay gelsin.